Kuchenne Przygody

Sałatka z wędzonym łososiem i ziemniakami

Składniki: 

  • 150 g wędzonego łososia
  • 5 ziemniaków
  • 1 nieduża czerwona cebula
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 4 gotowane jajka
  • 80 g czarnych oliwek
  • szczypiorek
  • olej
  • papryka słodka i ostra w proszku
  • suszona pietruszka
  • suszona bazylia
  • vegeta
  • sok z cytryny
  • woda

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj.
  2. Łososia pokrój w cienkie paski, oliwki w plasterki, cebulę i szczypiorek drobno posiekaj.
  3. Jajka obierz i pokrój w ćwiartki.
  4. Przestudzone ziemniaki pokrój w kostkę.
  5. Łososia, oliwki, cebulę, szczypiorek i ziemniaki dokładnie wymieszaj.
  6. Przygotuj sos: wymieszaj 6 łyżek oleju z 4 łyżkami wody, dodaj kilka kropel soku z cytryny, vegetę, bazylię, pietruszkę i musztardę.
  7. Do masy łososiowo-ziemniaczanej dodaj sos i jeszcze raz przemieszaj.
  8. Przed podaniem, na wierzch wyłóż ćwiartki jajek.

Wskazówki: 

  • Zamiast zaproponowanego sosu, możesz także użyć gotowego sosu Knorr paprykowo-ziołowego.

Żródło przepisu: 

Mniam