Stek w kremie balsamico

Składniki: 
  • 300 g antrykotu wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki kremu balsamicznego
  • 8 gałązek rukoli
Przygotowanie: 
  • Rozgrzej oliwę na teflonowej lub grillowej patelni na średnim ogniu. Gdy już będzie gorąca, posyp mięso solą i pieprzem i delikatnie połóż na patelni. Smaż 3-4 minuty z każdej strony (nie nakłuwaj przewracając), aż się skarmelizuje i zrobi sprężyste przy dotknięciu. Zdejmij stek, zawiń w folię aluminiową i odstaw na bok.
  • Zmniejsz ogień i wrzuć na patelnię pomidorki i ząbki czosnku. Smaż 1-2 minuty aż czosnek zbrązowieje. Dodaj krem balsamiczny i gotuj jeszcze 2 minuty. Posól i dopraw pieprzem.
  • Pokrój stek w poprzek włókien na cienkie plastry. Rozłóż liście rukoli na talerzach, wyłóż na nie plastry mięsa, dodaj pomidorki polej sosem z patelni.
Wskazówki: 
  • Jeśli nie masz gotowej kremu balsamicznego - możesz go przygotować samodzielnie z octu balsamicznego. Podgrzewaj ocet z odrobiną cukru w garnuszku lub rondelku, aż zgęstnieje. Krem gotowy :)
up
209 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: 

Wpisy blogowe z tym przepisem:

Mięcho wołowe :)

Men's Halth rządzi ostatnio w naszej kuchni. Dzisiaj testowaliśmy przepis na stek wołowy w sosie balsamicznym (przepis z wrześniowego MH).

Stek wyszedł nam dość suchy... prawdopodobnie dlatego, że pokroiliśmy go na ciensze plastry przed usmażeniem... Następnym razem tego nie zrobimy. Pokroimy mięso po usmażeniu.

Oprócz ciekawego smaku, zaletą tego przepisu jest szybkość przygotowania. Jeśli szukasz przepisu na szybki obiad, polecam stek w sobie balsamicznym!