Składniki:
- 1 szklanka (140 g) orzechów nerkowca
- ¼ szklanki (35 g) suszonych wiśni albo rodzynek
- 1 szklanka (140 g) prażonych pestek dyni
- ½ szklanki (73 g) ziaren słonecznika
- 1/3 szklanki (48 g) ziaren sezamu
- 3 łyżki (21 g) mielonego lnu
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki (85 g) miodu
- 1 łyżeczka (5 ml) ekstraktu wanilii
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 150°C.
- Posiekaj orzechy nerkowca i suszone owoce w malakserze. Przełóż do miski.
- Do posiekanych orzechów dodaj dynię, słonecznik, sezam, len, sól i wymieszaj.
- Podgrzej miód i dodaj do mieszanki orzechowej.
- Dodaj wanilię i dokładnie wymieszaj.
- Całość przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (albo do blaszki silikonowej), dokładnie rozprowadź i przyciśnij dłonią na całej powierzchni.
- Piecz ok. 20 minut.
- Ostudź i pokrój na prostokąty wielkości batoników.
Wskazówki:
- Słonecznik możesz uprażyć przed dodaniem do masy.
- Zamiast ekstraktu z wanilii możesz użyć cukru waniliowego (1 łyżeczka).
- Do masy orzechowej możesz dodać 2 łyżki ulubionego masła orzechowego (z orzechów ziemnych albo z migdałów).
- Do masy możesz dodać posiekaną gorzką czekoladę (np. zamiast suszonych owoców).
Żródło przepisu:
Clean Eating for Busy Families, Michelle Dudash, s. 160
0
Skomentuj