Składniki:
- 4 udka kurczaka (lub 8 sztuk podudzi)
- 150 g suszonych pomidorów
- 300 g pora
- 2 ząbki czosnku
- 0,2 l jasnego piwa
- 0,2 l bulionu
- 2-3 cebule
- olej rzepakowy
- 30 g masła
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Udka umyj, osusz i przetnij na pół (w stawie). Dopraw solą i pieprzem i obsmaż na złoty kolor i przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Por pokrój w półplasterki.
- Czosnek drobno posiekaj.
- Cebulę, i czosnek podsmaż na maśle. Po kilku minutach dodaj por i jeszcze chwilę podduś.
- Warzywa przypraw solą, dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i bazylię.
- Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego (do kurczaka), zalej piwem i bulionem.
- Duś przez ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
- Podawaj z kaszą lub ziemniakami.
Wskazówki:
Jeśli wolisz bardziej wypieczone mięso, zmniejsz ilość płynów (dodaj mniej piwa i rosołu).
Żródło przepisu:
Mniam