Udka duszone w piwie z porem i suszonymi pomidorami

Składniki: 
  • 4 udka kurczaka (lub 8 sztuk podudzi)
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 300 g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,2 l jasnego piwa
  • 0,2 l bulionu
  • 2-3 cebule
  • olej rzepakowy
  • 30 g masła
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie: 
  1. Udka umyj, osusz i przetnij na pół (w stawie). Dopraw solą i pieprzem i obsmaż na złoty kolor i przełóż do naczynia żaroodpornego.
  2. Cebulę pokrój w piórka.
  3. Por pokrój w półplasterki.
  4. Czosnek drobno posiekaj.
  5. Cebulę, i czosnek podsmaż na maśle. Po kilku minutach dodaj por i jeszcze chwilę podduś.
  6. Warzywa przypraw solą, dodaj pokrojone w paski suszone pomidory i bazylię.
  7. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego (do kurczaka), zalej piwem i bulionem.
  8. Duś przez ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 210 stopni.
  9. Podawaj z kaszą lub ziemniakami.
Wskazówki: 

Jeśli wolisz bardziej wypieczone mięso, zmniejsz ilość płynów (dodaj mniej piwa i rosołu).

Żródło przepisu: 

kuchnialidla.pl

up
153 users have voted.