- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 51 wyświetleń
Składniki:
- 70 dag kiełbasy (np. zwyczajnej)
- 3 cebule
- 70 dag buraków
- 70 dag ziemniaków
- 50 dag marchewki
- 40 dag pietruszki
- pół selera
- 10-15 dag żółtego sera
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz posiekaną cebulę podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Buraki, marchewkę, pietruszkę oraz selera obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Ziemniaki pokrój w słupki albo ćwierćplasterki.
- Do wysmarowanego naczynia żaroodpornego wyłóż: pół buraków (posyp solą i pieprzem), pół marchewki, pół pietruszki, pół selera (znowu posyp solą i pieprzem), polej olejem. Na to wyłóż pół ziemniaków i pół usmażonej z cebulą kiełbasy. Resztę składników wyłóż w takiej samej kolejności.
- Wstaw zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Zapiekaj ok. 1,5 godziny.
- 15 minut przed końcem pieczenia, wierzch zapiekanki posyp startym żółtym serem.
Wskazówki:
- Przed wyjęciem zapiekanki sprawdź czy ziemniaki są już miękkie.
Mniam
Zapiekanka warzywna – sprawdzony sposób na dobry obiad. Przygotowania trochę trwają… ale warto 🙂 Polecamy!
Przepis na zapiekankę warzywną „odziedziczyliśmy” po rodzicach Przemka. Jest to jeden z tych przepisów, który pozwala docenić uroki robota kuchennego. Dzięki niemu tarkowanie warzyw trwa tyle co „bzzzzzz” 🙂 Niestety obieranie warzyw nas nie ominęło. Raz na jakiś czas warto się wysilić i zrobić taką pyszną zapiekankę. Polecamy! 🙂