- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 57 wyświetleń
Składniki:
- 5-6 ziemniaków (albo ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia)
- 1 łyżka masła
- sól
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 5-10 dag żółtego sera
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj (na parze albo w osolonej wodzie).
- Delikatnie przestudź, dodaj masło i rozdrobnij na puree.
- Cebule posiekaj i usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
- Ser starkuj albo posiekaj w malakserze.
- Ziemniaczane puree wymieszaj z serem, usmażoną cebulą i natką pietruszki. W razie potrzeby przypraw solą.
- Z tak przygotowanej masy formuj placuszki (ok. 1 duża łyżka na 1 placuszek) i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Wskazówki:
- Ten przepis jest świetnym pomysłem na wykorzystanie nadprogramowych ziemniaków z obiadu.
- Do kotlecików bardzo dobrze pasuje sos chrzanowy (3 łyżki jogurtu typu greckiego, 1 łyżka majonezu, 2-3 łyżeczki chrzanu, odrobina soli i pieprzu).
Przepis bierze udział w akcji:
Mniam