Złociste placuszki z gotowanych ziemniaków

Składniki: 
  • 5-6 ziemniaków (albo ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 5-10 dag żółtego sera
  • natka pietruszki
Przygotowanie: 
  1. Ziemniaki ugotuj (na parze albo w osolonej wodzie).
  2. Delikatnie przestudź, dodaj masło i rozdrobnij na puree.
  3. Cebule posiekaj i usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju.
  4. Ser starkuj albo posiekaj w malakserze.
  5. Ziemniaczane puree wymieszaj z serem, usmażoną cebulą i natką pietruszki. W razie potrzeby przypraw solą.
  6. Z tak przygotowanej masy formuj placuszki (ok. 1 duża łyżka na 1 placuszek) i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Wskazówki: 
  • Ten przepis jest świetnym pomysłem na wykorzystanie nadprogramowych ziemniaków z obiadu.
  • Do kotlecików bardzo dobrze pasuje sos chrzanowy (3 łyżki jogurtu typu greckiego, 1 łyżka majonezu, 2-3 łyżeczki chrzanu, odrobina soli i pieprzu).

Przepis bierze udział w akcji:


Placuszki i racuszki

Żródło przepisu: 

Własny

up
128 users have voted.
Rodzaj dania: 
Sposób przyrządzania: 
Czas przygotowania: