Zrazy wołowe

Składniki: 
  • 1 kg wołowiny bez kości (najlepiej pierwszej krzyżowej lub zrazówki)
  • 5 łyżek oliwy lub smalcu
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • pieprz
  • sól

Farsz:

  • 4 łyżki ostrej musztardy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 ogórki kiszone
  • 15 dag chudego boczku wędzonego
  • 2 średniej wielkości cebule. 

Sos:

  • kawałek selera
  • marchewka
  • mała pietruszka
  • kalarepka
  • 1,5 - 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
  • po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
  • 3/4 szklanki śmietany 22-proc
  • ewentualnie około połowy szklanki białego półwytrawnego wina
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie: 
  1. Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, połóż na desce i ostrym dość długim nożem pokrój w poprzek włókien na plastry (kotlety) mniej więcej centymetrowej grubości. Następnie tłuczkiem do mięsa rozklep każdy kawałek z obu stron, uważając, by go nie podziurawić. Przypraw solą i pieprzem.
  2. Boczek i ogórki pokrój w cienki słupki. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Każdy płat mięsa posmaruj musztardą i nakładaj pokrojone ogórki, boczek i cebulę.
  4. Zwiń każdy kotlet dość ciasno w rulon, dokładnie owiń bawełnianą nicią lub pospinaj wykałaczką albo szpilką do mięsa.
  5. Obsmaż kotlety na średnim ogniu najpierw z jednej strony, potem przewróć widelcem i obsmaż na rumiano z drugiej strony.
  6. Na sos:  obierz i wypłucz warzywa. Następnie pokrój je na plastry (na grubsze - seler i kalarepkę, na cieńsze - marchewkę i pietruszkę). Do rondla, w którym będą się dusić zrazy, wlej kilka łyżek wody lub bulionu, a potem wyściel dno naczynia połową pokrojonych warzyw. Wrzuć listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Na tym "podeście" układaj zrazy jeden obok drugiego, wkładając między nie po odrobinie posiekanego czosnku. Przekładaj warstwy zrazów pozostałymi warzywami. 
  7. Zalej wszystko ciepłym bulionem, zagotuj, duś ok. 70-90 min pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby, uzupełniaj w trakcie duszenia wodę. 
  8. Z rondla usuń przyprawy korzenne, a sos starannie zmiksuj, zaciągnij śmietaną. Przypraw do smaku solą i pieprzem. 
  9. Do sosu włóż zrazy i wszystko razem zagotuj.
  10. Przed podaniem usuń  ze zrazów wykałaczki/ nitkę.
Wskazówki: 

Prawdopodobnie następnym razem zrezygnujemy z warzyw i zrobimy sos bulionowo-śmietanowy.

up
219 users have voted.