Składniki:
- 1 kg wołowiny bez kości (najlepiej pierwszej krzyżowej lub zrazówki)
- 5 łyżek oliwy lub smalcu
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- sól
Farsz:
- 4 łyżki ostrej musztardy
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 ogórki kiszone
- 15 dag chudego boczku wędzonego
- 2 średniej wielkości cebule.
Sos:
- kawałek selera
- marchewka
- mała pietruszka
- kalarepka
- 1,5 – 2 szklanki bulionu (może być z kostki)
- po 3-4 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 3/4 szklanki śmietany 22-proc
- ewentualnie około połowy szklanki białego półwytrawnego wina
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, połóż na desce i ostrym dość długim nożem pokrój w poprzek włókien na plastry (kotlety) mniej więcej centymetrowej grubości. Następnie tłuczkiem do mięsa rozklep każdy kawałek z obu stron, uważając, by go nie podziurawić. Przypraw solą i pieprzem.
- Boczek i ogórki pokrój w cienki słupki. Cebulę drobno posiekaj.
- Każdy płat mięsa posmaruj musztardą i nakładaj pokrojone ogórki, boczek i cebulę.
- Zwiń każdy kotlet dość ciasno w rulon, dokładnie owiń bawełnianą nicią lub pospinaj wykałaczką albo szpilką do mięsa.
- Obsmaż kotlety na średnim ogniu najpierw z jednej strony, potem przewróć widelcem i obsmaż na rumiano z drugiej strony.
- Na sos: obierz i wypłucz warzywa. Następnie pokrój je na plastry (na grubsze – seler i kalarepkę, na cieńsze – marchewkę i pietruszkę). Do rondla, w którym będą się dusić zrazy, wlej kilka łyżek wody lub bulionu, a potem wyściel dno naczynia połową pokrojonych warzyw. Wrzuć listki laurowe, pieprz i ziele angielskie. Na tym „podeście” układaj zrazy jeden obok drugiego, wkładając między nie po odrobinie posiekanego czosnku. Przekładaj warstwy zrazów pozostałymi warzywami.
- Zalej wszystko ciepłym bulionem, zagotuj, duś ok. 70-90 min pod przykryciem na małym ogniu. W razie potrzeby, uzupełniaj w trakcie duszenia wodę.
- Z rondla usuń przyprawy korzenne, a sos starannie zmiksuj, zaciągnij śmietaną. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Do sosu włóż zrazy i wszystko razem zagotuj.
- Przed podaniem usuń ze zrazów wykałaczki/ nitkę.
Wskazówki:
Prawdopodobnie następnym razem zrezygnujemy z warzyw i zrobimy sos bulionowo-śmietanowy.
Mniam