Zupa chili

Składniki: 
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • bulion wołowy (ok . 1 szklanki)
  • 4-5 posiekanych cebul
  • 2 puszki pomidorów
  • 4-5 papryk (mogą być różnokolorowe) pokrojonych w paski
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 strąk papryczki chili
  • chili w proszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • oregano
Przygotowanie: 
  1. 1/3 posiekanej cebuli zeszklij na rozgrzanym oleju, trochę przestudź i wymieszaj z mięsem mielonym. Do farszu dodaj 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz i czosnek w proszku. Wymieszaj, formuj niewielki klopsiki i usmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  2. W większym naczyniu (garnek albo naczynie żaroodporne nadające się do smażenia) podsmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj klopsiki, cebulę i paprykę. Smaż kilka minut - aż papryka trochę zmięknie.
  3. Wlej odrobinę bulionu, zagotuj, dodaj pomidory z puszki, osączoną fasolę, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę bulionu.
  4. Gotuj ok. 20 minut, przypraw do smaku.
Wskazówki: 

Zupa chili ma konsystencję bliższą gulaszowi niż zupie.

Żródło przepisu: 

Nowa Kuchnia Polska - Gazeta Wyborcza

up
160 users have voted.