Składniki:
- 1 puszka czerwonej fasoli
- bulion wołowy (ok . 1 szklanki)
- 4-5 posiekanych cebul
- 2 puszki pomidorów
- 4-5 papryk (mogą być różnokolorowe) pokrojonych w paski
- 15 dag wędzonego boczku
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 strąk papryczki chili
- chili w proszku
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- oregano
Przygotowanie:
- 1/3 posiekanej cebuli zeszklij na rozgrzanym oleju, trochę przestudź i wymieszaj z mięsem mielonym. Do farszu dodaj 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz i czosnek w proszku. Wymieszaj, formuj niewielki klopsiki i usmaż z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- W większym naczyniu (garnek albo naczynie żaroodporne nadające się do smażenia) podsmaż pokrojony w kostkę boczek, dodaj klopsiki, cebulę i paprykę. Smaż kilka minut - aż papryka trochę zmięknie.
- Wlej odrobinę bulionu, zagotuj, dodaj pomidory z puszki, osączoną fasolę, w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę bulionu.
- Gotuj ok. 20 minut, przypraw do smaku.
Wskazówki:
Zupa chili ma konsystencję bliższą gulaszowi niż zupie.
Żródło przepisu:
Nowa Kuchnia Polska - Gazeta Wyborcza
0
Skomentuj