Kuchenne Przygody

Cykoria zapiekana w szynce

Składniki: 

  • 2 cykorie
  • 10 dag szynki w plasterkach
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego (albo innego gęstego)
  • 1 łyżka majonezu
  • 10 dag żółtego sera
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie: 

  1. Cykorię umyj, osusz i w razie potrzeby usuń zewnętrzne listki. Przekrój na pół, usuń kaczan. Jeśli cykoria jest gorzka, namocz ją w zimnej, słonej wodzie (mocz ok. 1 godziny).
  2. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  3. Cykorię podgotuj w osolonej wodzie (4-5 minut). Wyjmij, odsącz i trochę przestudź.
  4. Przygotuj sos: czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj jogurt, majonez, przypraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
  5. Cykorię zawijaj w plasterki szynki.
  6. Układaj je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
  7. Polej sosem i posyp startym żółtym serem.
  8. Zapiekaj ok. 15-20 minut aż ser się zrumieni.

Żródło przepisu: 

gotujsiektomoze.blogspot.com

Mniam