- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- 52 wyświetleń
Składniki:
- 1 duży jogurt naturalny
- 6 ciastek (np. jęczmiennych, owsianych)
- 1 średnie jabłko
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
- cynamon
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Banana rozdrobnij widelcem.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj jabłko, cynamon i cukier. Duś przez kilka minut na niedużym ogniu (aż jabłko będzie miękkie). Zdejmij z ognia, dodaj rozgniecionego banana i dokładnie wymieszaj.
- Do masy bananowo-jabłkowej dodaj połowę jogurtu, wymieszaj.
- Ciastka pokrusz.
- W wysokich szklankach układaj warstwowo: ciastka, masę bananowo-jabłkową i jogurt naturalny (powinny wyjść trzy takie powtórzenia, czyli łącznie 9 warstw). Ostatnią warstwą niech będzie jogurt naturalny.
- Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi.
Wskazówki:
- Jeśli planujesz zjeść taki jogurt na śniadanie, masę jabłkowo-bananową możesz przygotować dzień wcześniej.
Mniam