Kuchenne Przygody

Jogurt z musem jabłkowo-bananowym i ciastkami

Składniki: 

  • 1 duży jogurt naturalny
  • 6 ciastek (np. jęczmiennych, owsianych)
  • 1 średnie jabłko
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych
  • cynamon
  • pół łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie: 

  1. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Banana rozdrobnij widelcem.
  3. Na patelni rozgrzej olej, dodaj jabłko, cynamon i cukier. Duś przez kilka minut na niedużym ogniu (aż jabłko będzie miękkie). Zdejmij z ognia, dodaj rozgniecionego banana i dokładnie wymieszaj.
  4. Do masy bananowo-jabłkowej dodaj połowę jogurtu, wymieszaj.
  5. Ciastka pokrusz.
  6. W wysokich szklankach układaj warstwowo: ciastka, masę bananowo-jabłkową i jogurt naturalny (powinny wyjść trzy takie powtórzenia, czyli łącznie 9 warstw). Ostatnią warstwą niech będzie jogurt naturalny.
  7. Przed podaniem posyp płatkami migdałowymi.

Wskazówki: 

  • Jeśli planujesz zjeść taki jogurt na śniadanie, masę jabłkowo-bananową możesz przygotować dzień wcześniej.

Mniam