- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 80-90 dag ziemniaków
- 60-70 dag mięsa wieprzowego (np. polędwiczek)
- 3-4 cebule
- sól
- pieprz
- oliwa lub olej
- 1 duża kwaśna śmietana
- parę łyżek majonezu
- żółty ser
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200-220 stopni.
- Surowe ziemniaki pokrój w dość cienkie plastry (żeby miały szansę dobrze się upiec). Mięso pokrój w plastry, a następnie lekko roztłucz (jak na bitki). Cebulę przekrój na połówki, a następnie pokrój na cienkie krążki.
- Mięso przypraw ulubionymi przyprawami.
- W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym wyłóż połowę pokrojonych ziemniaków, posyp je solą i polej odrobiną oliwy. Na ziemniaki wyłóż połowę mięsa i połowę cebuli. Zalej połową mieszanki śmietanowo-majonezowej.
- Kolejną warstwę wyłóż tak samo jak pierwszą.
- Na wierzch wyłóż żółty ser. Przykryj i zapiekaj przynajmniej 1,5 godziny (przed wyjęciem sprawdź czy ziemniaki i mięso są już miękkie).
- Przed wyjęciem możesz zdjąć pokrywkę, żeby zrumienić żółty ser.
Wskazówki:
- Uwaga: zapiekanka jest dość tłusta (ale co tu dużo ukrywać – jest pyszna 🙂 ).
- Podawaj z ulubioną surówką.
- Dla dwóch osób zapiekanka wystarcza na dwa dni.
Mniam
Dzisiaj wykorzystaliśmy przepis mojej mamy na tzw. mięso po francusku. Jest to zapiekanka z ziemniaków, cebuli i mięsa wieprzowego. Nie wyszła tak dobra, jak wychodzi mojej mamie… ale i tak była niezła 🙂 Uwaga: danie dość tłuste…. ale pyszne 🙂