Składniki:
- 250 g ryżu do risotto
- 2 średnie brokuły o łącznej wadze 500-600 g
- 1 szklanka groszku zielonego
- mniej więcej 1 litr wywaru warzywnego lub rosołu
- 3 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka lub ½ papryczki jeśli jest nadzwyczaj pikantna
- sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Brokuły umyj i podziel na różyczki.
- Cebule oraz czosnek obierz i posiekaj w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwię, wrzuć posiekane cebule i czosnek. Smaż aż cebula zacznie robić się szklista.
- Dosyp ryż i smaż do czasu, aż stanie się przezroczysty.
- Dodaj brokuły i pokrojoną w małe kawki papryczkę.
- Wlej jedną łyżkę wazową wywaru. Mieszaj do czasu, aż niemal cały zostanie wchłonięty. Dolej kolejną porcję rosołu, cały czas mieszając.
- Po wchłonięciu kolejnej części wywaru dolej resztę i dalej mieszaj.
- Na koniec dodaj groszek. Wymieszaj.
- Dopraw do smaku, przykryj pokrywką i odstaw na 5 minut.
Wskazówki:
- Kiedy ryż będzie już miękki, możesz dodać parę łyżek parmezanu – risotto będzie jeszcze bardziej kremowe.
Żródło przepisu:
Mniam