- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 2-3 pstrągi (w zależności od tego, dla ilu osób przyrządzasz obiad)
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 4 łyżki tartych migdałów
- 2 łyżki płatków migdałowych
- olej
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Pstrąga umyj, osusz, w razie potrzeby odetnij głowy.
- Porządnie przypraw solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 10-15 minut.
- Każdego pstrąga obtocz w tartych migdałach i przełóż do naczynia do pieczenia wysmarowanego olejem.
- Przed pieczeniem skrop delikatnie każdą rybę olejem.
- Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 25-30 minut.
- W międzyczasie na suchej patelni upraż płatki migdałowe.
- Przed podaniem posyp uprażonymi płatkami migdałowymi.
- Podawaj z ulubionymi warzywami.
Wskazówki:
- Jako dodatek polecam np. mini marchewki podduszone na oleju z masłem z tymiankiem, miodem i sokiem z cytryny.
Mniam