- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 97 wyświetleń
Składniki:
- 0,5 kg piersi kurczaka lub indyka
- opakowanie mrożonych warzyw (np. fasolki szparagowej)
Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny grecki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Pierś kurczak pokrój na ok. 1,5 cm plastry (w poprzek włókien). Przypraw je solą, pieprzem, ulubionymi ziołami i oliwą. Wymieszaj, odstaw na chwilę na bok.
- Ugotuj na parze fasolkę lub inne mrożone warzywa (podczas gotowania oprósz je solą i od czasu do czasu przemieszaj).
- Ugotowane warzywa przełóż na talerz.
- W tym samym garnku ugotuj piersi kurczaka (trwa to ok. 20 minut, przewróć je na drugą stronę w połowie gotowania).
- W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy: czosnek przeciśnij przez praskę i zmieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami sosu.
- Warzywa i mięso przełóż na talerze, przed podaniem polej sosem.
Wskazówki:
- Do gotowania na parze możesz użyć specjalnego sitka, które pasuje do większości standardowych garnków.
Mniam
Wszystko gotowane, lekkie – zdrowiej się chyba nie da 😉 Pierś kurczaka gotowana na parze z warzywami – to nasza propozycja na tego typu obiad. Po podgrzaniu w mikrofali mięso jest dość suche, ale na szczęście jest sos czosnkowy. Prawdopodobnie od razu po przyrządzeniu byłoby smaczniejsze… Może kiedyś to sprawdzimy.