- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 46 wyświetleń
Składniki:
- 3 cytryny
- 50 g masła
- 3 łyżki miodu płynnego
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn
- 4 udka kurczaka
- 750 g ziemniaków pokrojonych na niewielkie kawałki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- W rondlu podgrzej na małym ogniu miód, sok z dwóch cytryn, masło, czosnek i rozmaryn (aż masło się rozpuści).
- Kurczaka posól i popieprz. Ułóż w brytfance i obłóż ziemniakami. Skrop wszystko sosem cytrynowo-maślanym i wymieszaj.
- Pozostałą cytrynę pokrój na ósemki i ułóż między ziemniakami.
- Piecz przez ok. 1 godzinę i 40-50 minut od czasu do czasu mieszając, aż kurczak będzie gotowy a ziemniaki złociste i chrupiące. W połowie pieczenia zmniejsz odrobinę temperaturę (do ok. 170 stopni).
Wskazówki:
- Ziemniaki możesz też upiec w osobnym naczyniu (blaszce). Umyte i pokrojone na mniejsze części ziemniaki obtocz w przyprawie do ziemniaków i w mące. Blaszkę natłuść olejem i ułóż ziemniaki. Całość przypraw solą. Piecz ok. 1 godzinę przewracając dwa razy w trakcie pieczenia.
Żródło przepisu:
Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine)
Mniam