Składniki:
Na 4 porcje:
- 4 średniej wielkości bataty
- 1 szklanka nieugotowanej quinoi
- 1 3/4 szklanki bulionu warzywnego albo drobiowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka ciemnej fasoli (odcedź i przepłucz)
- 1 puszka kukurydzy konserwowej (odcedź)
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
- 3 1/2 łyżki soku z limonki
- 3 1/2 łyżki miodu
- sól
- pieprz
- 1/2 szklanki tartego żółtego sera (może być wędzony)
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Bataty umyj, wysusz i nakłuj widelcem. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz aż będą miękkie (ok. 40 minut).
- W tym czasie quinoę przełóż do garnka, zalej bulionem, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut. Jeśli quinoa nie wchłonie całego bulionu, po ugotowaniu odcedź ją.
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i smaż przez ok. 4 minuty, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze 30 sekund.
- Cebulę i czosnek wymieszaj z ugotowaną quinoą. Dodaj przyprawy (kolendrę, pieprz cayenne, paprykę, kumin), kukurydzę, fasolę, sok z limonki i miód. Przypraw solą i pieprzem.
- Upieczone ziemniaki przekrój na pół, łyżką wydrąż odrobinę miąższu, żeby zrobić miejsce dla nadzienia.
- Tak przygotowane ziemniaki napełnij nadzieniem z quinoi, posyp serem i zapiekaj w piekarniku aż ser się rozpuści.
- Podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Wskazówki:
- Pyszny pomysł na bezmięsny obiad albo kolację 🙂
Przepis bierze udział w akcji:
Mniam