- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 144 wyświetleń
Składniki:
- 300 g fileta z łososia bez skóry
- 2 bułki (najlepiej dość duże)
- 1 kulka mozzarelli w zalewie
- kilka listków sałaty
- 2 ogórki konserwowe
- 1 pomidor
- 30 ml oliwy
- 1 łyżka miodu akacjowego
- 1,5 łyżki musztardy sarepskiej
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzej do ok. 175 stopni.
- Bułki przekrój na pół i piecz przez ok. 10 minut.
- W międzyczasie przygotuj łososia: umyj, osusz, skrop sokiem z cytryny, oliwą, przypraw solą i pieprzem. Przełóż do piekarnika na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 10 minut (w trakcie pieczenia możesz obrócić).
- Sałatę umyj i odwiruj.
- Mozzarellę, ogórki, pomidory pokrój w plastry.
- Z oliwy, musztady i miodu przygotuj sos.
- Na spodzie upieczonej bułki ułóż sałatę, skrop ją sosem musztardowo-miodowym. Następnie ułóż łososia, plastry pomidora, ogórka i mozzarelli.
- Całość jeszcze raz skrop sosem, nakryj górną częścią bułki.
Wskazówki:
- Żeby burgery nie rozpadały się podczas jedzenia, możesz je nadziać długim patyczkiem do szaszłyków.
- Jeśli lubisz koperek, możesz go dodać do sosu.
Przepis bierze udział w akcji:
Mniam