- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 128 wyświetleń
Składniki:
- 300 g (3-4 sztuki) bananów
- 200 g (1,5 szklanki) mąki orkiszowej
- 1 jajko
- 60 g (2 duże łyżki) miodu
- 5 g (1 łyżeczka) sody
- 6 g (2 łyżeczki) cynamonu
- 2 g (1 łyżeczka) kardamonu
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g (ok. 12 sztuk) orzechów włoskich
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Suche składniki wymieszaj w dużej misce (mąkę, sodę, cynamon, kardamon i sól).
- Banany rozgnieć widelcem, dodaj jajko, miód i wymieszaj. Przełóż do miski z suchymi składnikami i wymieszaj.
- Czekoladę i orzechy włoskie posiekaj. Dodaj do ciasta. Jeszcze raz wymieszaj.
- Przełóż do natłuszczonej foremki keksowej.
- Piecz przez ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Wskazówki:
- Zamiast mąki orkiszowej możesz użyć dowolnej innej mąki.
- Zazwyczaj dodaję trochę więcej czekolady niż podano w przepisie 🙂
Żródło przepisu:
zdrowonajedzona.blogspot.com
Mniam