- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 45 wyświetleń
Składniki:
- 1/4 szklanki oleju
- 300 g ziemniaków (obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 3 całe ząbki czosnku
- 1 laska cynamonu przełamana na pół
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki świeżego imbiru (obranego i startego)
- sól
- pieprz
- 1 puszka pokrojonych pomidorów
- szczypta cukru
- 2 marchewki (obrane i pokrojone w kostkę)
- 1 papryczka chili (pokrojona w cienkie półplasterki)
- 1 szklanka poszatkowanej kapusty włoskiej
- 1 szklanka różyczek kalafiora
- 1 szklanka mrożonego groszku albo 1 puszka konserwowego
- uprażone płatki migdałowe
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej olej, wrzuć ziemniaki i smaż na dużym ogniu mieszając przez ok. 5 minut albo do momentu aż się zrumienią. Przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Zmniejsz ogień (na średni), dodaj kardamon, całe ząbki czosnku, cynamon i kumin. Smaż przez chwilę intenywnie mieszając.
- Dodaj cebulę i smaż często mieszając przez ok. 5 minut (albo do momentu aż cebula będzie miękka).
- Dodaj imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, kurkumę i kolendrę. Przypraw solą i pieprzem i smaż przez ok. 1 minutę.
- Dodaj pomidory z puszki i szczyptę cukru.
- Wrzuć także ziemniaki, marchewkę i papryczkę chili. Dolej 1 szklankę wody. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień na mały. Duś warzywa przez ok. 15 minut. Od czasu do czasu mieszaj. W razie potrzeby dolej odrobinę wody.
- Po tym czasie dodaj kapustę, kalafior i groszek. Zwiększ ogień na średni i podgrzewaj przez kolejne 10 minut (albo do momentu aż warzywa będą miękkie).
- Przypraw solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp uprażonymi migdałami.
Wskazówki:
- Podawaj z ryżem albo bułeczką.
Żródło przepisu:
„Everyday Easy One Pot” – s. 75
Mniam