- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 3 bataty
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do ok. 220 stopni C.
- Bataty obierz i pokrój wzdłuż w słupki.
- Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia albo na blaszkę silikonową.
- Polej je 1-2 łyżkami oleju, przypraw solą, pieprzem i tymiankiem. Dokładnie wymieszaj.
- Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut. W połowie pieczenia przemieszaj.
- W tym czasie przygotuj sos: wymieszaj majonez, czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt, sok z cytryny i sól. Sprawdź i razie potrzeby dodaj więcej soli albo soku z cytryny.
- Frytki podawaj z sosem.
Wskazówki:
- Frytki z batatów wychodzą o wiele bardziej miękkie niż frytki z tradycyjnych ziemniaków.
- Frytki z batatów fantastycznie sprawdzają się jako dodatek do mięsa albo kotletów sojowych.
Żródło przepisu:
Clean Eating for Busy Families, Michelle Dudash, s. 129
Mniam