Składniki:
- 2 puszki kukurydzy
- 2 średnie papryki (żółte albo jedna żółta i jedna czerwona)
- 1 ząbek czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 – 1,5 szklanki rosołu z kury
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- ok. 100 g sera żółtego (dobrze sprawdza się cheddar lub pomarańczowy mimolette)
- miseczka nachos do podania
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Papryki umyj, osusz i włóż do żaroodpornego naczynia, skrop oliwą i piecz bez przykrycia przynajmniej 30 minut – skórka na paprykach powinna zacząć czernieć. Wyciągnij i gorące papryki z piekarnika, włóż do foliowej reklamówki i zawiąż. Zostaw na ok. 15 – 20 minut. Po tym czasie skórka z papryk powinna schodzić bez problemu. Papryki obierz, usuń gniazda nasienne i odstaw na bok.
- Do garnka z grubym dnem wlej ok. 2 łyżki oliwy z oliwek. Dodaj drobno pokrojony czosnek oraz papryczkę chili (jeśli chcesz uzyskać dużą ostrość, dodaj także pestki papryczki). Smaż przez minutę, dwie, uważając, aby czosnek się nie spalił.
- Dodaj odsączoną kukurydzę i smaż na średnim ogniu przez kolejne 5 – 10 minut. Następnie zalej bulionem i gotuj ok. 10 minut.
- Dodaj paprykę i zmiksuj do uzyskania kremowej konsystencji.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Ser żółty zetrzyj na tarce.
- Gorącą zupę przelej do miseczek, posyp serem i nachosami.
- Podawaj od razu.
Wskazówki:
- Jeśli zupa będzie za mało pikantna, przypraw ją ostrą papryką.
Żródło przepisu:
Mniam