- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 400 g fileta z łososia
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- oliwa
- 250 g świeżego szpinaku
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki serka twarogowego na kanapki (np. z pieprzem)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie:
- Łososia umyj, ususz, w razie potrzeby zerwij skórę. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i ugrilluj na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron.
- Pomidorki umyj, osusz i przekrój na połówki.
- Szpinak umyj i odwiruj.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki.
- Na patelni rogrzej odrobinę oliwy, dodaj pomidorki, smaż przez 1 minutę. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj czosnek i smaż przez kolejne 30 sekund. Dodaj szpinak i od razu zdejmij patelnię z ognia. Mieszaj aż szpinak zrobi się miękki. Dodaj serek i ponownie wymieszaj. Sprawdź smak i w razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.
- Rozłóż szpinak na talerze. Na wierzch połóż ugrillowany filet z łososia.
- Przed podaniem posyp bazylią.
Żródło przepisu:
Mniam