Składniki:
Na 4 porcje:
- 600 g fileta łososia norweskiego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- 100 g groszku cukrowego
- 2 słodkie pomarańcze
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 100 g pokruszonego sera koziego
- 200 g brązowego ryżu
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
- Łososia umyj, osusz, przypraw solą, pieprzem, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Pokrój na mniejsze kawałki (porcje).
- Grilluj na patelni grillowej z obu stron.
- Groszek umyj i podduś w garnku albo na patelni z odrobiną oleju i wody (ok. 4 minuty).
- Z pomarańczy wykrój cząstki (bez żyłek i białych błonek) – filetowanie pomarańczy nie jest takie trudne i zostało bardzo dobrze pokazane tu: http://kuchnialidla.pl/product/filetowanie-pomaranczy
- Ugotowany ryż i groszek wyłóż na talerze. Posyp cząstkami pomarańczy i pokruszonym kozim serem.
- Na wierzchu ułóż łososia.
- Posyp natką pietruszki i koperkiem.
Wskazówki:
Przepis bierze udział w konkursie:
Mniam