- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 135 wyświetleń
Składniki:
- 1 kg grzybów (szczególnie polecam młode czarnołebki) + woda do ugotowania
- 2 łyżki soli
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 1 szklanka wody
- 2 łyżki cukru
- 1/3 szklanki octu 10%
- ziele angielskie
- liście laurowe
Przygotowanie:
- Grzyby przebierz, ewentualnie przepłucz. Starsze grzyby pokrój na mniejsze części i wyrzuć ich nogi (zostaw same kapelusze).
- Grzyby wrzuć do wrzącej wody z łyżką soli i cebulą. Ugotuj aż zmiękną (ok. 20 minut), wyjmij i odsącz.
- Wodę zagotuj z octem, cukrem, resztą soli i przyprawami. Ostudź.
- Grzyby zalej przygotowaną „zaprawą” octową i odstaw na noc.
- Następnego dnia rozłóż grzyby razem z zaprawą do słoików, dokładnie zakręć i sterylizuj przez ok. 15-20 minut.
Wskazówki:
- Jeśli masz mniej lub więcej grzybów niż podaje przepis, dostosuj proporcjonalnie przyprawy i składniki „zaprawy” octowej.
Żródło przepisu:
Mniam