- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 1,5 szklanki pęczaku
- 250 g twardej, pikantnej kiełbasy
- 400 g dyni
- 2 pomidory
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na rozgrzanym oleju.
- Kiełbasę pokrój w cienkie plastry i dodaj wraz z kaszą do cebuli. Podsmaż jeszcze kilka minut.
- Bulion dodawaj stopniowo, porcjami, aż kasza stanie się miękka.
- Dynię obierz ze skórki, pokrój w kostkę i usmaż na maśle. Przypraw solą i pieprzem.
- Gdy kasza będzie miękka, dodaj do niej dynię. Zdejmij z ognia. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Pomidory sparz, przelej zimną wodą i obierz. Po usunięciu gniazd nasiennych pokrój w kostkę i dodaj do kaszy. Wymieszaj.
- Podawaj z posypane posiekaną natką pietruszki.
Wskazówki:
- Jeśli nie masz twardej, pikantnej kiełbasy, użyj zwykłej. Zanim ją usmażysz, przypraw ją solidnie mieloną ostrą papryką.
Żródło przepisu:
„Kipi kasza”, P. Łukasik, G. Targosz, s. 98
Mniam