- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 455 wyświetleń
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 2 piersi kurczaka
- pieprz
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego imbiru, starkowanego
- 1 czerwona cebula
- 2 szklanki różyczek brokuła
- 1 łyżeczka curry
- sól
- pieprz cayenne
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 1/2 szklanki rosołu warzywnego albo drobiowego
- 1/2 szklanki prażonych, niesolonych orzechów nerkowca
- 1/2 limonki
- świeża bazylia
- natka pietruszki
- 1 szklanka ryżu (albo 2 woreczki)
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie na sypko.
- Kurczaka umyj, osusz, usuń błonki i żyłki. Przypraw solą, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Usmaż na rozgrzanym oleju. Przypraw curry i wymieszaj. Przełóż na talerz i odstaw na bok.
- Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Na rozgrzany olej wrzuć imbir, czosnek, cebulę i różyczki brokuła. Przypraw solą. Smaż przez kilka minut, często mieszając.
- Wrzuć z powrotem usmażonego kurczaka, dodaj mleczko kokosowe, rosół i smaż aż sos się odrobinę zredukuje i zagęści. Przypraw pieprzem cayenne i solą.
- Podawaj z ryżem, uprażonymi orzechami nerkowca, posiekaną natką pietruszki i bazylią.
- Jeśli danie wyjdzie za słodkie, skrop sokiem z limonki.
Wskazówki:
- Limonkę możesz zastąpić cytryną.
- Brokuła możesz zastąpić czerwoną papryką.
Żródło przepisu:
Mniam