- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 1 duże jabłko
- 1 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
- 200 g jogurtu waniliowego
- 1/3 szklanki mleka sojowego albo ryżowego
- 2 łyżki rodzynek sułtańskich
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego
- 1/4 szklanki migdałów (w słupkach albo w płatkach)
- 2 łyżki pestek dyni
- 1/3 szklanki świeżych owoców (np. czarnych jagód)
Przygotowanie:
- Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- W dużej misce wymieszaj ryż, jabłko, rodzynki, mleko sojowe, jogurt, sok z cytryny i siemię lniane. Odstaw do lodówki na noc.
- Migdały i pestki dyni upraż na suchej patelni.
- Przed podaniem do ryżu wsyp migdały i pestki dyni. Delikatnie przemieszaj.
- Posyp owocami.
Wskazówki:
- Polecam biały ryż długoziarnisty.
- Jeśli nie masz jogurtu sojowego, użyj zwykłego o smaku śmietankowym albo waniliowym.
Żródło przepisu:
Mniam