- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 1 szklanka mleka
- 500 g świeżego łososia
- 125 g pieczarek (pokrojone w półplasterki)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 opakowanie (275 g) ciasta francuskiego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 1 opakowanie miksu
- ok. 300 ml śmietany 30%
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 60 ml białego wina
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i posól. Całość smaż na patelni, często mieszając jeszcze przez ok. 5 minut.
- Łososia umyj, osusz i gotuj na mleku przez ok. 5 minut (łosoś ma być nie do końca ścięty). Oddziel skórę od mięsa (skórę wyrzuć).
- Delikatnie wymieszaj ze sobą łososia, ryż, cebulę i pieczarki. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki (pół pęczka). Przypraw solą i pieprzem i ponownie wymieszaj.
- Ciasto francuskie pokrój na dwa płaty (mniejszy płat ma mieć szerokość 11 cm, a większy płat – 14 cm).
- Mniejszy płat ciasta wyłóż na blachę, nakłuj widelcem, następnie nałóż farsz ryżowo-łososiowy, zostawiając 1-1,5 cm od brzegów ciasta.
- Roztrzep żółtko z odrobiną wody, posmaruj nim brzegi ciasta.
- Szerszym płatem ciasta przykryj mniejszy, dokładnie dociśnij brzegi ciasta za pomocą widelca. W razie potrzeby dociśnij jeszcze palcem.
- Całość posmaruj pozostałym żółtkiem.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
- W międzyczasie przygotuj sos: białe win i śmietanę kremówkę wlej na patelnię, dodaj sól, pieprz i gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. Po zdjęciu sosu z ognia, dodaj pozostałą posiekaną natkę pietruszki.
- Na talerz wyłóż niewielką ilość miksu sałat, polej oliwą z oliwek.
- Kawałki kulebiaka kładź na sałatę i polewaj sosem śmietanowym.
Wskazówki:
Ciasto francuskie możesz przekroić na płaty bez rozwijania rulonu (odmierz odpowiednią szerokość i przekrój w poprzek).
Żródło przepisu:
Mniam