- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 105 wyświetleń
Składniki:
- 1 kurczak
- 4 czerwone papryki
- 4 małe pomidory
- 2 małe cebule
- 25 dag czarnych oliwek
- 250 ml czerwonego wina wytrawnego
- 375 ml oliwy
- 1 łyżka tymianku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Kurczaka podzielić na 6 porcji i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu przez 10 minut.
- Paprykę pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki, zmiażdżyć widelcem i dodać do kurczaka. Cebulę posiekać i także wrzucić do smażącego się mięsa. Dodać oliwki, całość zalać winem i delikatnie wymieszać.
- Doprawić tymiankiem, solą, pieprzem i dusić półtorej godziny.
- Gorącego kurczaka podawać z ryżem lub ziemniakami.
Wskazówki:
- Zamiast surowych pomidorów, możesz użyć pomidorów z puszki.
- Zamiast całego kurczaka możesz użyć np. samych nóg kurczaka.
Mniam
Kurczak po jońsku to inaczej kurczak duszony w pomidorach, cebuli, papryce i winie. Do tego dorzucamy oliwki… Pycha 🙂