- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 175 wyświetleń
Składniki:
Na spód:
- 150 g herbatników lub ciastek owsianych
- ok. 70 g roztopionego ciepłego masła
Na warstwę serowo-jogurtową:
- 250g mascarpone
- 400g jogurtu greckiego
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- pół szklanki cukru pudru
- 2 płaskie łyżki żelatyny w proszku
- skórka otarta z 1 dobrze wyparzonej cytryny
- niecałe 1/2 szklanki ciepłej wody (ale nie gorącej!)
Na masę truskawkową:
- 400g truskawek
- 5 płaskich łyżek cukru pudru
- 1,5 łyżki żelatyny w proszku
- 200g jogurtu naturalnego (użyłam Danone)
- 1/3 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
- Przygotuj okrągłą tortownicę o średnicy ok. 21-24 cm. Dno wyłóż papierem do pieczenia, brzegi wysmaruj masłem albo innym tłuszczem.
- Herbatniki rozdrobnij (najwygodniej w blenderze – rozdrabniaczu). Dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Powinna powstać masa o konsystencji mokrego piasku. Przełóż ją do tortownicy i mocno ugnieć. Tortownicę wstaw do lodówki.
- Przygotuj warstwę serowo-jogurtową: żelatynę zalej ciepłą wodą, dokładnie wymieszamy, żeby się rozpuściła i odstaw na ok. 10 minut do napęcznienia.
- Serek mascarpone zmiksuj z jogurtem naturalnym, dodaj cukier puder oraz cukier waniliowy. Na końcu dodaj skórkę z cytryny i powoli wlej żelatynę. Miksuj jeszcze przez chwilę.
- Wyłóż masę do tortownicy. Ponownie wstaw do lodówki na około 3 godziny do stężenia masy.
- Przygotowywanie masy truskawkowej rozpocznij od rozpuszczenia żelatyny. Wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut.
- Truskawki umyj, usuń szypułki i zmiksuj ręcznym blenderem na mus. Zmień końcówkę na miksującą, dodaj cukier puder, jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj. Na koniec powoli wlej żelatynę i ponownie zmiksuj całość na gładką masę.
- Ostrożnie przelej na dobrze stężoną masę serowo-jogurtową.
- Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Wskazówki:
- Zamiast herbatników możesz użyć biszkoptów.
- Przed podaniem możesz udekorować świeżymi truskawkami.
Żródło przepisu:
boronappetit.blogspot.com
Mniam