- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
na puree groszkowe:
- 300 g zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej mięty
na rybę i sos śmietanowy:
- 400 g filetu łososia
- cytryna
- koper świeży
- 2 szalotki
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml białego wina
- Tymianek świeży
- Śmietana 36% 100ml
- oliwa z oliwek
- masło
Przygotowanie:
- Przygotuj puree z groszku: szalotki drobno posiekaj i podsmaż na maśle, dodaj zielony groszek, zalej wrzątkiem i gotuj około 2 minut. Dodaj listki mięty. Całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Dopraw solą i białym pieprzem.
- Łososia przypraw solą, sokiem z cytryny i gałązkami kopru. Na patelni przesmaż poszatkowaną szalotkę, seler naciowy i czosnek. Dodaj tymianek i wszystko zalej winem. Na górę połóż łososia, całość przykryj folią aluminiową. Paruj rybę około 10 minut.
- Wyjmij łososia z patelni, do powstałego sosu dodaj śmietanę. Chwilę gotuj i na koniec dodaj małe kosteczki masła.
- Łososia podawaj na puree z groszku, wokół wylej sos śmietanowy.
Wskazówki:
- Jeśli filet z łososia ma skórę, pamiętaj o jego oskrobaniu!
Mniam
Lekki, smaczny, całkiem przyjemny w przygotowaniu – to są podstawowe zalety dzisiejszego obiadu. Przepis podpatrzony w programie „Między kuchnią a salonem” (TVN).