- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 600 g łososia
- 2 pory
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml białego wytrawnego wina
- pół pęczka natki pietruszki
- 150 ml śmietany 30%
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 cytryna
- 50 g masła
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Łososia umyj, osusz, przypraw solą, pieprzem i odstaw na bok.
- Pora umyj, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Czosnek posiekaj i utrzyj z odrobiną soli.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj por i czosnek. Smaż przez ok. 5 minut (aż por się zeszkli).
- Do pora dodaj wino i podgrzewaj, aż wygotuje się połowa płynów.
- Dodaj śmietanę, duś przez kolejnych 10 minut.
- Łososia usmaż z obu stron na rozgrzanej oliwie.
- Podawaj z przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, sosem porowym i ćwiartkami cytryny.
Wskazówki:
Zamiast zwykłym pieprzem, łososia możesz przyprawić pieprzem cytrynowym.
Żródło przepisu:
Mniam