- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 150 wyświetleń
Składniki:
- 2 piersi kurczaka
- 1 łyżką mąki
- sól
- pieprz
- 1 mango
- 1/2 świeżego ananasa
- 2,5 cm świeżego imbiru
- 3 szalotki
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżeczki curry
- 200 ml rosołu (może być z kostki)
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- mięta do przybrania
Przygotowanie:
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.
- Na płaskim talerzu wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Włóż do niego kurczaka i dokładnie obtocz.
- Obierz mango, ananasa, imbir i szalotki.
- Mango i ananasa pokrój w nieduże kawałki („na jeden kęs”).
- Imbir i szalotki drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Strzepnij z kurczaka nadmiar mąki i wrzuć go na patelnię. Smaż przez ok. 5 minut albo do momentu, kiedy kurczak zrobi się złocisty.
- Zdejmij z patelni i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Na tę samą patelnię wrzuć imbir i szalotki, smaż przez 2 minuty.
- Dodaj owoce i curry. Smaż mieszając przez kolejną minutę.
- Dodaj rosół, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut na niedużym ogniu.
- Na patelnię wrzuć jeszcze raz kurczaka.
- Dodaj jogurt. Przypraw do smaku.
- Przykryj i duś przez ok. 5 minut.
- W tym czasie upraż na suchej patelni wiórki kokosowe. Posyp nimi danie przed serwowaniem.
Wskazówki:
Żródło przepisu:
Pan-cooked chicken dishes, s.6
Mniam