Kuchenne Przygody

Owocowe curry z kurczaka

Składniki: 

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 łyżką mąki
  • sól
  • pieprz
  • 1 mango
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 2,5 cm świeżego imbiru
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki curry
  • 200 ml rosołu (może być z kostki)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • mięta do przybrania

Przygotowanie: 

  1. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.
  2. Na płaskim talerzu wymieszaj mąkę, sól i pieprz. Włóż do niego kurczaka i dokładnie obtocz.
  3. Obierz mango, ananasa, imbir i szalotki.
  4. Mango i ananasa pokrój w nieduże kawałki („na jeden kęs”).
  5. Imbir i szalotki drobno posiekaj.
  6. Na patelni rozgrzej olej.
  7. Strzepnij z kurczaka nadmiar mąki i wrzuć go na patelnię. Smaż przez ok. 5 minut albo do momentu, kiedy kurczak zrobi się złocisty.
  8. Zdejmij z patelni i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  9. Na tę samą patelnię wrzuć imbir i szalotki, smaż przez 2 minuty.
  10. Dodaj owoce i curry. Smaż mieszając przez kolejną minutę.
  11. Dodaj rosół, doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 5 minut na niedużym ogniu.
  12. Na patelnię wrzuć jeszcze raz kurczaka.
  13. Dodaj jogurt. Przypraw do smaku.
  14. Przykryj i duś przez ok. 5 minut.
  15. W tym czasie upraż na suchej patelni wiórki kokosowe. Posyp nimi danie przed serwowaniem.

Wskazówki: 

Żródło przepisu: 

Pan-cooked chicken dishes, s.6

Mniam