- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 1 duży albo 2 mniejsze bataty
- 3-4 łyżki fety
- 4 suszone pomidory
- garść rukoli
- szczypiorek
- oregano
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do ok. 200 stopni C.
- Bataty umyj, osusz, nakłuj widelcem, połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (albo na silikonowej podkładce do pieczenia) i wstaw do piekarnika. Piecz przez ok. 40-50 minut (aż będą miękkie).
- W tym czasie przygotuj nadzienie: suszone pomidory pokrój w cienkie paski, wymieszaj z fetą, porwaną na mniejsze kawałki rukolą, posiekanym szczypiorkiem (do smaku) i ok. 1/2 łyżeczki oregano.
- Upieczone bataty lekko przestudź i przekrój na pół. Miąższ ziemniaków delikatnie przemieszaj widelcem, dodaj nadzienie z fety i pomidorów. Całość posyp szczypiorkiem.
Wskazówki:
- Jeśli nie lubisz rukoli, spokojnie możesz ją pominąć.
Mniam