- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 6 dużych marchewek
- 2 łyżeczki oliwy albo oleju
- sól
- pieprz
Ketchup czosnkowy:
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane)
- 1/2 szklanki ketchupu
- 1 łyżka suszonej bazylii (albo 2 łyżki posiekanej świeżej)
- pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
- Marchewki obierz i pokrój w „paluszki” długości ok. 10 cm i grubości ok. 1-2 cm (w zależności od grubości marchewki, przekrój ją na ćwiartki albo szóstki).
- Marchewkę wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez ok. 20 minut. W połowie pieczenia przewróć.
- W międzyczasie na małej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek. Cały czas mieszaj. Smaż, aż czosnek będzie zrumieniony. Przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem (żeby odsączyć nadmiar tłuszczu).
- Połowę usmażonego czosnku wymieszaj z ketchupem, bazylią i pieprzem. Wstaw na chwilę do lodówki.
- Pozostałym czosnkiem posyp marchewkę i piecz jeszcze ok. 1 minutę.
- Podawaj z ketchupem.
Wskazówki:
- Fantastyczny dodatek do pieczonego albo smażonego mięsa 🙂
Żródło przepisu:
Mniam