- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 142 wyświetleń
Składniki:
- Oliwa z oliwek
- 2 duże czerwone cebule pokrojone w plasterki
- 1 drobno posiekana papryczka chili
- 2 gwiazdki anyżu
- 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 300 g słodkich ziemniaków (obranych i pokrojonych w 1 cm kostkę)
- 2-3 pokrojone piersi kurczaka
- 50 ml oleju z sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki pasty z tamaryndowca
- 400 ml mleczka kokosowego
- 600 ml bulionu z kostki (drobiowego albo warzywnego)
- garść posiekanych liści bazylii i mięty
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę z papryczką chili, anyżem, kuminem i czosnkiem.
- Dodaj bataty i smaż mieszając aż ziemniaki zaczną mięknąć (ok. 4-5 minut).
- Dodaj kurczaka. Kiedy mięso będzie białe, dodaj olej sezamowy, sos sojowy i pastę z tamaryndowca.
- Dolej mleczko kokosowe, uzupełnij rosołem (ziemniaki mają być przykryte).
- Zagotuj zupę, przykryj i gotuj przez kolejne 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Wyłów anyż.
- Przypraw sosem sojowym albo solą do smaku.
- Posyp ziołami tuż przed podaniem.
Mniam