- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
Spód:
- 4 szklanki starkowanej, a następnie posiekanej cukinii (ok. 70-80 dag świeżej cukinii)
- 1/2 szklanki tartej mozzarelli
- 5 łyżek mąki migdałowej
- 3 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- sól
- 1 jajko
Sos:
- 1 puszka krojonych pomidorów, bez skórki
- 1 łyżka oliwy
- 2 duże ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
Na wierzch:
- 10 dag mozzarelli
- 10-15 dużych, świeżych listków bazylii
Przygotowanie:
- Cukinię obierz, wydrąż pestki i starkuj na małych oczkach w malakserze. Następnie cukinię posiekaj (nożem albo korzystając z siekającej końcówki w malakserze).
- Posiekaną cukinię przełóż do miski i podgrzewaj w mikrofali przez ok. 5 minut. Gorącą cukinię przełóż do durszlaka, posyp solą i delikatnie przemieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
- W tym czasie przygotuj sos pomidorowy. Pomidory odsącz. Czosnek posiekaj. Na patelni podgrzej oliwę, wrzuć czosnek i chwilę podsmaż. Dodaj pomidory i zioła, podgrzewaj na niedużym ogniu przez ok. 15 minut (aż pomidory będą bardzo miękkie i powstanie z nich sos). Przypraw do smaku solą i pieprzem.
- Przestudzoną cukinię odciskaj partiami w dłoniach (postaraj się wycisnąć jak najwięcej wody). Dodaj mozzarellę, mąkę migdałową, parmezan, oregano, czosnek, sól, roztrzepane jajko i wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Cukiniową masę podziel na pół i wyłóż ją na blaszkę (uformuj palcami dwa okrągłe placuszki). Uważaj, żeby nie zrobić zbyt cienkich brzegów (łatwo się przypalą).
- Tak przygotowane spody zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 23o stopni C przez ok. 12-13 minut – aż zaczną się rumienić.
- Po tym czasie, na wierzch każdego cukiniowego spodu wyłóż połowę sosu pomidorowego, posyp listkami bazylii i kawałkami mozzarelli.
- Zapiekaj kolejne 3-5 minut (aż ser się rozpuści).
- Podawaj gorące.
Wskazówki:
- Pizzę możesz posypać właściwie dowolnymi dodatkami 🙂
Mniam