- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: na słodko
- Trudność: Łatwa
- 501 wyświetleń
![Placuszki jaglane na słono](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2023/03/Placuszki-jaglane-na-slono-1232x600.png)
![Placuszki jaglane na słono](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2023/03/Placuszki-jaglane-na-slono.png)
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej + 1,5 szklanki wody do gotowania
- 1/2 filiżanki mleka sojowego albo wody
- 1 jajko – w wersji wegańskiej zastąpić łyżką mielonego siemienia lnianego zalanego odrobiną wrzątku
- szczypta proszku do pieczenia (niekoniecznie)
- 2-4 łyżki dowolnej mąki (np. gryczanej albo owsianej)
- 2-3 łyżki oliwy
- sól
- bazylia
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem, przełóż do garnuszka, zalej 1,5 szklanki wody i gotuj przez ok. 15 minut. Jeśli woda nie odparuje zupełnie, odsącz kaszę na sitku.
- W blenderze zmiksuj ze sobą wszystkie składniki placuszków.
- Wykładaj ciasto na rozgrzaną patelnię (1 łyżka na jeden placuszek) i usmaż na złoty kolor z obu stron.
Wskazówki:
- Możesz podawać z surówką z pomidorów i/lub z jogurtem naturalnym.
- Bazylię możesz zamienić na dowolną inną przyprawę – eksperymentuj 🙂
Żródło przepisu:
potrawypolgodzinne.blogspot.com
Mniam
Składniki
Może Ci także zasmakować
![Omlet ze szpinakiem i pomidorkami koktajlowymi](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2024/02/Omlet-ze-szpinakiem-i-pomidorkami-koktajlowymi-260x286.jpg)
![Serek wiejski z owocami](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2024/02/Serek-wiejski-z-owocami-260x286.jpg)
![Zupa dyniowa](https://kuchenneprzygody.pl/wp-content/uploads/2024/01/Zupa-dyniowa-260x286.jpg)