- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- Trudność: Łatwa
- 192 wyświetleń
Składniki:
- 200-250g dyni
- sól
- 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cm utartego kłącza imbiru
- szczypta cynamonu
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- masło klarowane lub olej rzepakowy lub kokosowy do smażenia
- 2 jajka
- 2 łyżki syropu klonowego
- 4-5 łyżek gęstego jogurtu
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę jaglaną. Odstaw.
- W piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni upiecz przez ok. 10-15 minut dynię pokrojoną w paski o grubości ok. 0,5 cm. Przed pieczeniem skrop dynię oliwą i oprósz solą.
- Upieczoną dynię, imbir, kaszę jaglaną i oliwę zmiksuj na gładką masę.
- Do ciasta dodaj 2 jajka, syrop klonowy i wymieszaj. Dodaj mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, wanilię, szczyptę cynamonu, jogurt i ponownie wymieszaj. Masa powinna być aksamitna i niezbyt gęsta.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej i smaż placuszki po ok. 2 minuty z każdej strony. Odkładaj na papier kuchenny, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Serwuj z ulubioną konfiturą albo same placuszki.
Wskazówki:
- Masę jaglano-dyniową możesz przygotować wieczorem, rano tylko dodasz resztę składników i usmażysz placuszki.
- Jeśli nie masz surowej dyni, możesz poszukać w sklepie mrożonej dyni w kostkach. Postępuj z nią dokładnie tak samo, jak podano w przepisie powyżej.
Żródło przepisu:
Mniam