Kuchenne Przygody

Placuszki z cukinii

Składniki: 

  • ok. 70 dag cukinii
  • 1 jajko
  • 15 dag żółtego sera
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • 2 pomidory
  • 10 dag fety
  • ocet balsamiczny
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie: 

  1. Cukinię umyj, przetnij na pół i łyżką wydrąż nasiona.
  2. Starkuj cukinię na tarce o drobnych oczkach, dopraw solą i odstaw na 10 minut, żeby puściła soki.
  3. Ser żółty również starkuj.
  4. W międzyczasie umyj pomidory, osusz i pokrój w drobną kostkę. Przypraw octem balsamicznym, cukrem i solą. Posyp pokruszoną fetą i wymieszaj.
  5. Cukinię odciśnij i wylej powstały sok. Dodaj mąkę, ser i jajko. Przypraw solą i pieprzem.
  6. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
  7. Podawaj z sałatką z pomidorów.

Wskazówki: 

  • Placuszki są dość miękkie, podczas smażenia obracaj je delikatnie.
  • Zamiast sałatki pomidorowej, możesz do placuszków podać twarożek ze szczypiorkiem (twaróg wymieszaj z jogurtem naturalnym, posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli).

Mniam