- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- ok. 70 dag cukinii
- 1 jajko
- 15 dag żółtego sera
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- 2 pomidory
- 10 dag fety
- ocet balsamiczny
- pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Cukinię umyj, przetnij na pół i łyżką wydrąż nasiona.
- Starkuj cukinię na tarce o drobnych oczkach, dopraw solą i odstaw na 10 minut, żeby puściła soki.
- Ser żółty również starkuj.
- W międzyczasie umyj pomidory, osusz i pokrój w drobną kostkę. Przypraw octem balsamicznym, cukrem i solą. Posyp pokruszoną fetą i wymieszaj.
- Cukinię odciśnij i wylej powstały sok. Dodaj mąkę, ser i jajko. Przypraw solą i pieprzem.
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
- Podawaj z sałatką z pomidorów.
Wskazówki:
- Placuszki są dość miękkie, podczas smażenia obracaj je delikatnie.
- Zamiast sałatki pomidorowej, możesz do placuszków podać twarożek ze szczypiorkiem (twaróg wymieszaj z jogurtem naturalnym, posiekanym szczypiorkiem i szczyptą soli).
Mniam