Kuchenne Przygody

Sałatka z burakami i grzankami z kozim serem

Składniki: 

  • 2 ugotowane buraki 
  • główka sałaty frise (lub sałaty strzępiastej)
  • 2 garście roszponki 
  • 2 cykorie 
  • 12 kromek bagietki 
  • masło lub oliwa
  • 200 g twardego koziego sera 

Na sos: 

  • sok z 1/2 cytryny 
  • łyżka białego octu winnego 
  • 1/2 łyżeczki tymianku 
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • sól
  • pieprz 
  • szczypta cukru 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki sosu oprócz oliwy wymieszaj w słoiku. Dodaj oliwę, zakręć słoik i wymieszaj jeszcze raz.
  2. Piekarnik rozgrzej do 200 st.C.
  3. Buraki obierz, pokrój w plastry, zalej częścią sosu i odstaw.
  4. Sałaty podziel na listki, umyj i osusz.
  5. Kromki bagietki skrop oliwą lub posmaruj masłą i ułożone posmarowaną stroną do góry wstaw do piekarnika.
  6. Wyjmij, kiedy będą złoto-brązowe. Przełóż na drugą stronę, na każdej kromce ułóż kawałek sera i wstaw do piekarnika.
  7. W dużej misce wymieszać sałaty z sosem.
  8. Na talerzykach układaj kilka plastrów buraków, na nich – górkę sałaty.
  9. Kiedy ser się przypiecze, wyjmij grzanki i układaj na sałacie.
  10. Całość możesz posypać prażonymi orzechami włoskimi.
  11. Podawaj natychmiast.

Wskazówki: 

  • Buraki możesz ugotować dzień wcześniej.
  • Cykoria nie jest obowiązkowym składnikiem sałatki.

Żródło przepisu: 

Mniam