- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 263 wyświetleń
Składniki:
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 2 woreczki ryżu
- 20 dag sera żółtego w kawałku
- 20 dag winogron (najlepiej bezpestkowych)
- 2 łodygi selera naciowego
- Sos czosnkowy (np. Knorr)
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i trochę przestudź.
- Kurczaka umyj, usuń żyłki, przypraw solą i pieprzem. Ewentualnie skrop lekko sokiem z cytryny. Usmaż go z obu stron na rozgrzanym oleju na patelni grillowej.
- W międzyczasie ser pokrój w niedużą kostkę, seler umyj, usuń włókna i pokrój w cienkie plasterki, winogrona umyj i przekrój na pół (w razie potrzeby usuń pestki).
- Po usmażeniu i przestudzeniu kurczaka, pokrój go w poprzek w cienkie plasterki.
- W dużej misce wymieszaj ryż, pokrojonego kurczaka, ser, seler i winogrona.
- Sos czosnkowy wymieszaj z jogurtem, dodaj do pozostałych składników i ponownie wymieszaj.
- W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Wskazówki:
- Jeśli nie masz patelni grillowej, kurczaka możesz ugotować.
Żródło przepisu:
Mniam