Kuchenne Przygody

Serowa sałatka na ciepło z ziemniakami i szpinakiem

Składniki: 

  • 650 g młodych ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • 250 g umytego, młodego szpinaku
  • 150 g żółtego sera (najlepiej double gloucester)
  • 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 100 g wędzonej szynki, cienko pokrojonej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

  1. Ziemniaki umyj, pokrój w cząstki i gotuj przez ok. 12-15 minut w osolonej wodzie, aż zmiękną.
  2. Ziemniaki odcedź, wrzuć z powrotem do garnka, dodaj olej i delikatnie wymieszaj.
  3. Garnek podgrzewaj na średnim ogniu, dodaj szpinak, przykryj i od czasu do czasu potrząsaj lub delikatnie mieszaj (aż szpinak zmięknie).
  4. Ser rozdrobnij i wrzuć do garnka. Wymieszaj dokładnie (ser musi się rozpuścić).
  5. Przypraw, dodaj szczypiorek.
  6. Przed podaniem posyp paskami szynki.

Wskazówki: 

  • Im bardziej pomarańczowy ser wybierzesz, tym sałatka będzie miała ciekawszy kolor 🙂

Żródło przepisu: 

Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine), s.14

Mniam