- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 650 g młodych ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 250 g umytego, młodego szpinaku
- 150 g żółtego sera (najlepiej double gloucester)
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 100 g wędzonej szynki, cienko pokrojonej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, pokrój w cząstki i gotuj przez ok. 12-15 minut w osolonej wodzie, aż zmiękną.
- Ziemniaki odcedź, wrzuć z powrotem do garnka, dodaj olej i delikatnie wymieszaj.
- Garnek podgrzewaj na średnim ogniu, dodaj szpinak, przykryj i od czasu do czasu potrząsaj lub delikatnie mieszaj (aż szpinak zmięknie).
- Ser rozdrobnij i wrzuć do garnka. Wymieszaj dokładnie (ser musi się rozpuścić).
- Przypraw, dodaj szczypiorek.
- Przed podaniem posyp paskami szynki.
Wskazówki:
- Im bardziej pomarańczowy ser wybierzesz, tym sałatka będzie miała ciekawszy kolor 🙂
Żródło przepisu:
Tanie dania – 101 sprawdzonych przepisów (Good Food Magazine), s.14
Mniam