- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 137 wyświetleń
Składniki:
- olej do smażenia
- 3-4 plasterki boczku, drobno pokrojone
- 275 g ugotowanych zielonych warzyw (np. brokuł)
- 400 g ugotowanych ziemniaków
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka musztardy pełnoziarnistej
- 1 łyżka białego octu winnego
- 4 jajka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Boczek usmaż na chrupiąco na rozgrzanej patelni. Przełóż na talerz wyłożony papierem, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Ugotowane warzywa posiekaj na drobniutkie kawałki i przełóż do dużej miski.
- Do miski dodaj ziemniaki rozdrobnione na puree, musztadę i boczek.
- Wymieszaj dokładnie, przypraw solą i pieprzem.
- Masę warzywną podziel na 4 części i z każdej z nich uformuj dość duże burgery.
- Burgery smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (na jednej stronie burger powinien się smażyć ok. 5 minut).
- W międzyczasie w dużej patelni zagotuj ok. 2 litry wody, dodaj 2 łyżki octu i łyżeczkę soli. Do wrzącej wody wbijaj delikatnie jajka, wyjmij po ok. 5 minutach (białko powinno być ścięte).
- Na każdego burgera kładź delikatnie jajko.
- Przed podaniem posyp solą i pieprzem.
Wskazówki:
- Z podanych składników zrobisz 4 burgery. Dla dwóch osób spokojnie wystarczy połowa porcji 🙂
Żródło przepisu:
Get into the habit of breakfast, s. 38
Mniam