Składniki:
- 500 g świeżych owoców (malin, borówek, truskawek)
- 1 łyżka świeżych listków bazylii
- 1 łyżka cukru
- kilka kropel soku z cytryny
- 200 g ricotty
- 1 łyżeczka miodu
- aromat waniliowy albo cukier waniliowy do smaku
- skórka z połówki cytryny, starta
- 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
- W średniej misce wymieszaj umyte owoce, posiekaną bazylię, cukier i sok z cytryny. Odstaw na kilka minut (żeby owoce puściły soki).
- W tym czasie w drugiej misce wymieszaj na gładką masę ricottę, miód, cukier waniliowy i skórkę cytrynową.
- Płatki migdałów upraż na suchej patelni na złoty kolor.
- W wysokich szklankach wyłóż najpierw warstwę ricotty, potem warstwę owoców, drugą warstwę ricotty i owoce. Całość posyp płatkami migdałowymi.
Wskazówki:
- Możesz wykorzystać dowolne owoce, jakie lubisz.
Żródło przepisu:
Mniam