- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 2 torebki brązowego ryżu (200g)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżki pasty sambal oelek
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
- 200 g krewetek Tiger (ugotowanych)
- 3 duże jajka
- 1,5 szklanki groszku cukrowego
- 1/3 szklanki orzeszków ziemnych, niesolonych
- 1/8 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu odsącz i odstaw na bok.
- W międzyczasie w dużej misce wymieszaj sos sojowy, pastę sambal oelek i miód. Odstaw na bok.
- Groszek umyj i przekrój w poprzek na pół.
- Jajka roztrzep z odrobiną soli i usmaż na patelni z olejem. W trakcie smażenia nie mieszaj (ma powstać coś na kształt omletu). Kiedy jajka się zetną, zdejmij z ognia i łopatką podziel na mniejsze kawałeczki.
- Krewetki umyj i jeśli chcesz, możesz usunąć ogonki (ja usuwam 🙂 ).
- W woku rozgrzej łyżkę oleju i usmaż krewetki (ok. 2-3 minuty). Często mieszaj.
- Krewetki przełóż do miski z sosem sojowym.
- W woku rozgrzej kolejną łyżkę oleju, wrzuć ryż i smaż cały czas mieszając przez ok. 4 minuty.
- Po usmażeniu przełóż do krewetek i sosu sojowego. Wymieszaj dokładnie.
- W woku rozgrzej kolejną łyżkę oleju, wrzuć groszek, orzeszki ziemne i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszaj i smaż przez ok. 2 minuty (albo do momentu aż orzeszki zaczną się przyrumieniać).
- Do woka wrzuć mieszankę ryżowo-krewetkową, jajka, mieszaj i smaż przez ok 2 minuty.
Wskazówki:
- Jeśli nie masz oleju z orzeszków ziemnych, zastąp go olejem rzepakowym.
Żródło przepisu:
Mniam