- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 162 wyświetleń
Składniki:
- 2 woreczki ryżu
- 1 puszka zielonego groszku
- 20 dag startego żółtego sera
- 25 dag parówek (np. z szynki)
- 1 cebula
- 1 kiszony ogórek
- 2 papryki
- 1 jajko
- pietruszka
- mielona papryka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź.
- Parówki pokrój w kostkę albo w plasterki i usmaż na rozgrzanym oleju.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i dorzuć do parówek, chwilę podsmaż.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i parówek i chwilę podsmaż. Zdejmij z ognia.
- Ogórek pokrój w kostkę i dodaj do papryki, cebuli i parówek.
- Wymieszaj wszystko z ryżem, dodaj połowę żółtego sera oraz groszek. Całość dopraw natką pietruszki oraz pieprzem i solą, jeśli zajdzie taka potrzeba.
- Przełóż tak przygotowaną mieszankę do żaroodpornego naczynia.
- Wierzch zapiekanki polej roztrzepanym jajkiem i posyp resztą sera.
- Zapiekankę piecz 30 minut w temp. 175 szt. C.
Wskazówki:
Jeśli chcesz uzyskać łagodniejszy smak, nie dodawaj do zapiekanki kiszonego ogórka.
Żródło przepisu:
Mniam