- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 105 wyświetleń
Składniki:
- 1 szklanka soczewicy
- 10 dag boczku wędzonego
- 150 mililitrów śmietany 30%
- 1 opakowanie Fixu Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
- 3 łyżki bułki tartej
- 12 sztuk canelloni
- 50 g sera żółtego (tartego)
- 1 cebula
- 1 łyżka natki pietruszki
- 2 pomidory
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Boczek pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek posiekaj.
- Cebulę, boczek i czosnek usmaż na rozgrzanej oliwie, po czym dodaj soczewicę i wymieszaj. Dodaj dwie szklanki wody, posól i gotuj do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Wystudź.
- Do soczewicy dodaj tartą bułkę i posiekaną natkę – tak przygotowanym nadzieniem napełnij rurki canelloni.
- Pomidory pokrój w cienkie plastry.
- Zawartość opakowania Fix Knorr wymieszaj dokładnie ze śmietanką i 150 ml wody.
- Przygotuj naczynie żaroodporne – spód naczynia posmaruj kilkoma łyżkami przygotowanego Fixu Knorr, a następnie rozłóż połowę pokrojonych pomidorów. Na pomidorach ułóż napełnione soczewicą canelloni.
- Całość przykryj resztą pokrojonych pomidorów, zalej Fixem i posyp startym serem.
- Naczynie wstaw do nagrzanego piekarnika i zapiekaj 25-30 minut w temp. 160 st. C.
- Gotową zapiekankę udekoruj listkami bazylii.
Wskazówki:
Nadzienie warto dość mocno przyprawić pieprzem.
Żródło przepisu:
Mniam