- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 171 wyświetleń
Składniki:
- 2,5 szklanki pęczaku ugotowanego na sypko (ok. 1,5 szklanki suchej kaszy)
- 200 g żółtej fasolki szparagowej
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 200 g żółtego sera
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Usuń końcówki i włókna z fasolki. Przekrój i obgotuj w osolonej wodzie przez 5 minut (żeby była półtwarda). Odcedź.
- Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój i smaż przez 3-4 minuty na 2 łyżkach masła, aż się zeszklą. Połącz z kaszą i fasolą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Wyłóż mieszankę na posmarowaną resztą masła brytfankę. Posyp serem startym na tarce o dużych oczkach, przykryj folią aluminiową i wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Po 20 minutach ściągnij folię i ustaw opiekanie od góry.
- Podawaj na gorąco (choć odgrzewana też smakuje bardzo dobrze).
Wskazówki:
- Możesz użyć mrożonej fasolki (przed dodaniem do zapiekanki, po prostu ją rozmroź).
- Dla zaostrzenia smaku dodałam do zapiekanki 1 posiekaną papryczkę chili i 1 płaską łyżeczkę tymianku.
Żródło przepisu:
„Kipi kasza”, P. Łukasik, G. Targosz, s. 192
Mniam