- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 148 wyświetleń
Składniki:
- 60 dag ziemniaków;
- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego;
- 15 dag cebuli;
- 15 dag boczku wędzonego surowego;
- 20 dag sera żółtego(Gouda,Morski);
- 3 jaja;
- 300- 400 ml śmietany;
- 50-75 ml oleju;
- tłuszcz, tarta bułka do smarowania formy;
- sól, pieprz zielony świeżo zmielony, oregano cząber, bazylia, majeranek, curry, sos sojowy;
- oraz (niekoniecznie): susz grzybowy mielony, pomidory suszone z własnego przerobu.
Przygotowanie:
- Ziemniaki w normalnie osolonej wodzie gotuj w mundurkach, nie dogotowując do końca :1/4 średnicy powinna być twarda.
- Oczekując na ziemniaki dopraw mięso solą, ziołami wg własnego upodobania, dodaj olej i odstaw.
- Boczek pokrój na jak najcieńsze plasterki, ser zetrzyj na grube wiórki, jaja roztrzep ze śmietaną dodaj pieprz, bazylię, jeśli masz pomidory suszone posiekaj drobno i dodaj do śmietany; cebulę pokrój w najcieńsze piórka.
- Mięso obsmaż na półsurowo na patelni dbając by nie porobiły sie bryły, jeśli dysponujesz suszem grzybowym to dodaj do mięsa.
- Ziemniaki wystudzone obierz pokrój w w 2-3 mm plastry.
- Brytfannę lub inne naczynie w którym będziesz zapiekać, wysmaruj wewnątrz tłuszczem obsyp tartą bułką, wyłóż cienką warstwą ziemniaków, następnie mięsem, lekko cebulą, boczkiem, znów ziemniakami, mięsem, cebulą, boczkiem i na wierzch ziemniaki. Zalej śmietaną z jajkiem i przyprawami posyp serem i na wierzch oregano.
- Zapiekaj pod folią aluminiową w której zrób widelcem kilka dziur celem odprowadzenia nadmiaru wody, w temp 160º C z termo-obiegiem (bez termo-obiegu ok 170) około 50 min.
- Zdejmij folię i dopiecz jeszcze ok 10-15 minut do zbrązowienia sera.